Αποκατάσταση Κεντρικής Σκηνής Εθνικού Θεάτρου - Κτήριο Τσίλλερ, Αθήνα, Ελλάδα
2007-2010
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Εξοπλισμός Κτηρίου, Επίβλεψη Αποκατάστασης & Επίβλεψη Κατασκευής
Το Κτήριο Τσίλλερ της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασσικά μνημεία αρχιτεκτονικής της Αθήνας, κατασκευασμένο στο γύρισμα του 19ου προς τον 20ο αιώνα. Έναν αιώνα μετά την ιστορική κατασκευή του, από το 2007 έως το 2009, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη σύγχρονη αποκατάσταση του Κτηρίου Τσίλλερ, έπειτα από την αναστολή λειτουργίας του για προληπτικούς λόγους, το 2001, εξαιτίας των φθορών που παρουσιάστηκαν από τη φυσική πορεία του χρόνου και επιδεινώθηκαν μετά και από τον σεισμό του 1999.
Η αποκατάσταση και ο εξοπλισμός της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου αποτέλεσε ένα κορυφαίο έργο, στο οποίο συμμετείχαμε στο πλαίσιο μιας ευρείας συνεργασίας, συνεισφέροντας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του φουαγιέ και του δαιδαλώδους υπόγειου που συνδέει τα κτήρια, την επίβλεψη των εργασιών αποκατάστασης κτηρίου, και τον εξοπλισμό του θεάτρου.
Ο νέος χώρος της Κεντρικής Σκηνής αποτελεί μια ολοκληρωτικά νέα κατασκευή, η οποία έχει διαμορφωθεί με έξυπνο τρόπο στον χώρο της παλαιάς εγκατάστασης του θεάτρου, με μια πρόσθετη επέκταση προς τον χώρο του υπογείου.
Αυτή η νέα εγκατάσταση περιλαμβάνει τον χώρο της κυρίας σκηνής, με πλάτος 17,60 m και βάθος 21,40 m, ο οποίος διαθέτει πλέον έναν εντυπωσιακό πύργο – μια ενιαία μεταλλική κατασκευή που συνδέεται με την πλευρική σκηνή, πλάτους 13,90 m και βάθους 18,30 m, και διαθέτει άμεση πρόσβαση στον χώρο φορτοεκφόρτωσης σκηνικών, τον χώρο των παρασκηνίων και τους υπόγειους χώρους του θεάτρου.
Η αναδημιουργία του Κτηρίου Τσίλλερ, μέσα από τη συνολική αποκατάστασή του, συνδύασε δύο δεδομένα: Τη μνημειακή υπόσταση του κτηρίου και την προοπτική ενός σύγχρονου θεάτρου, στα πρότυπα του 21ου αιώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσαν ακόμη και τα 626 ξύλινα καθίσματα της κεντρικής σκηνής, τα οποία συνδυάζουν τη σύγχρονη λειτουργικότητα με την αίσθηση του κόκκινου βελούδου και την εικόνα της αισθητικής της πρώτης, ιστορικής εγκατάστασής τους.
Μέσα από την αποκατάσταση όλων των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του Κτηρίου Τσίλλερ, ήρθε στο φως και ένας εξαιρετικά περίτεχνος διάκοσμος, ο οποίος αποτελεί αισθητικό προϊόν μιας τέχνης που μετέφερε τα γερμανικά πρότυπα του τέλους του 19ου αιώνα στα ελληνικά νεοκλασσικά δεδομένα της εποχής.
Επιπλέον, η αποκατάσταση της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου περιλάμβανε την αναβάθμιση του εξοπλισμού της. Οι τεχνικές εγκαταστάσεις της Σκηνής αναβαθμίστηκαν με τη χρήση τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων Βασικού Εξοπλισμού, Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού και Ηχητικού Εξοπλισμού, με διπλό στόχο: Αφ’ ενός την παροχή των πλέον σύγχρονων μέσων για την υποστήριξη ενός εκτεταμένου εύρους θεατρικών παραγωγών και, αφ’ ετέρου, την ολοκληρωμένη υποστήριξη της προσβασιμότητας στο θέαμα για άτομα με αναπηρίες.